Tko je Tom Hanks? Biografija, godine, visina, karijera i nagrade

Uvod

Thomas Jeffrey Hanks, svijetu poznat kao Tom Hanks, američki je glumac i redatelj čija karijera traje više od četiri desetljeća. Rođen 9. srpnja 1956. u Concorduu u Kaliforniji, Hanks je postao jedna od najomiljenijih i najprepoznatljivijih ličnosti Hollywooda. Sa svojim širokim rasponom uloga u komičnim i dramskim filmovima, Hanks nije samo glumac; on je američka kulturna ikona. Ovaj post na blogu ima za cilj duboko zaroniti u njegov život, karijeru i doprinose filmskoj industriji i filantropiji.

Rani život i počeci karijere

 

Rođenje i djetinjstvo

Tom Hanks je rođen od Amosa Mefforda Hanksa, kuhara, i Janet Marylyn Frager, bolničke radnice. Odrastajući u razjedinjenoj obitelji – roditelji su mu se razveli kad je imao samo pet godina – Hanks je doživio pomalo burno djetinjstvo. Unatoč tim izazovima, tijekom srednjoškolskih godina utjehu je pronašao u glumi, gdje je sudjelovao u brojnim školskim predstavama.

Proboj u 1980-ima

Hanks je prvi put stekao veliko priznanje 1980-ih kao član glumačke postave TV serije “Bosom Buddies”. Njegov portret Kipa Wilsona, muškarca koji se odijeva u žensku odjeću kako bi živio u pristupačnom stambenom kompleksu za žene, pokazao je njegov komičarski talent i otvorio put budućim prilikama.

Uspon do zvijezda

 

Ikonske uloge

Hanksova karijera vrtoglavo je uzletjela s nizom omiljenih uloga koje su postale klasici američke kinematografije. Njegov portret Forresta Gumpa u istoimenom filmu dobio je Oscara za najboljeg glumca. Ostali značajni filmovi uključuju “Cast Away”, gdje je Podaci telegrama glumio redatelja FedExa nasukanog na pustom otoku, i “Saving Private Ryan”, ratni ep redatelja Stevena Spielberga. U “Da Vincijevom kodu” Hanks je oživio lik Roberta Langdona, dodavši još jedno pero njegovoj već slavnoj kapi.

 

Nagrade i priznanja

Godine 2002. Hanks je proglašen jednim od “Time 100”, popisa  middle east mobile number resource najutjecajnijih ljudi časopisa Time. Njegov utjecaj seže i izvan ekrana, što ga čini glavnim članom u raspravama o utjecajnim osobama moderne povijesti.

Jedinstveni doprinosi i nastupi

 

Mrežni nastup u “Little Fish”

Dana 9. veljače 2005., Hanks se nekonvencionalno pojavio kao sam gost, domaćin u videu za pjesmu “Little Fish” CreakyBoardsa. Ova neočekivana epizodna uloga dodatno je učvrstila njegov status svestrane i pristupačne osobe u industriji zabave.

Dobitnik Zlatnog globusa za “The Master of None”

Hanks je 2018. osvojio nagradu Zlatni globus za najboljeg glumca – filmski mjuzikl ili komedija za epizodu “The Master of None” “Thanks for the Troubles You’ve Seen, Hank,” gdje je igrao dvije uloge. Ovo priznanje istaknulo je njegovu stalnu  cz Lists i prilagodljivost u industriji koja se stalno mijenja.

Filantropski napori

 

Pomoć nakon tsunamije 2004

Hanks je također poznat po svojoj opsežnoj filantropiji. Nakon razornog tsunamija 2004. aktivno je sudjelovao u naporima za pružanje pomoći, koristeći svoju platformu za podizanje svijesti i prikupljanje sredstava.

Suosnivač dobrotvornih organizacija

Zajedno sa svojom suprugom Ritom Wilson, Hanks je suosnivač Great Sch schundt Run za istraživanje HIV-a i AIDS-a i dobrotvorne organizacije Cheers for Children. Ove su inicijative imale značajan utjecaj, pridonoseći različitim dobrotvornim ciljevima i poboljšavajući živote nebrojenih pojedinaca.

Osobni život

 

Brak s Ritomom Wilsonom

6. listopada 2008. Hanks se ponovno oženio s Ritom Wilson na ceremoniji održanoj u Grčkoj. Par se prvi put upoznao na snimanju filma “Volunteers” 1986. godine i od tada su nerazdvojni. Njihova je veza dokaz trajne ljubavi u često burnom svijetu Hollywooda.

Nedavni i nadolazeći projekti

 

“Kapetanska dužnost”

Nakon što je glumio kapetana Richarda Phillipsa, kojeg su pirati zarobili u Somaliji 2009., Hanks je počeo raditi na scenariju i kratkom dokumentarcu o incidentu. Projekt pod nazivom “Dužnost kapetana” istražuje psihološke i emocionalne izazove s kojima se suočavaju taoci i njihove obitelji tijekom napetih pregovora.

Nadolazeći filmovi

Hanks nastavlja biti sila u filmskoj s nadolazećim projektima kao što su “Priča o igračkama 5” i “Ovdje”, držeći obožavatelje da željno očekuju njegov sljedeći potez industrije.

Brze činjenice

  • Rođen  : 9. srpnja 1956. (67 godina), Concord, Kalifornija, Sjedinjene Države
  • Djeca  : Colin Hanks, Chet Hanks, Truman Hanks, Elizabeth Ann Hanks
  • Supruga  : Rita Wilson (r. 1988.), Samantha Lewes (r. 1978. – 1987.)
  • Visina  : 1,83 m
  • Roditelji  : Amos Mefford Hanks, Janet Marylyn Frager

Zaključak

Thomas Jeffrey Hanks daleko je više od glumca; on je kulturna ikona čiji su doprinosi filmu i filantropiji ostavili neizbrisiv trag u svijetu. Njegov put od dječaka iz malog grada do jednog od najprepoznatljivijih lica u Hollywoodu dokaz je njegovog talenta, marljivog rada i velikodušnog duha.

Bilo da ste ljubitelj filma, filantropski entuzijast ili jednostavno obožavatelj, Tom Hanks nastavlja nadahnjivati ​​i zabavljati. Dok preuzima nove uloge i nastavlja svoje filantropske napore, nema sumnje da će njegova ostavština trajati generacijama koje dolaze.

Black and Mild jazz jedinstvena je fuzija dva različita žanra, stapanje glatkog, opuštenog tempa jazza sa sirovim, duševnim ritmom bluesa. Ova fuzija, koju istražujemo, pokazuje svestranost i prilagodljivost glazbe, što rezultira zanimljivim, višeslojnim zvukom koji je privučen širokoj publici. Bilo da tražite opuštanje, emocije ili sirovi, organski zvuk jazza i bluesa, ne tražite dalje od ove moćne glazbene fuzije.

Korijeni crnog i blagog jazza

Pojam “Black and Mild” izveden je iz popularne marke cigarilosa poznate po mekom i glatkom pušenju. Slično tome, ovaj spoj jazza i bluesa ima za cilj ponuditi zadovoljavajuće, opušteno slušanje. Žanr se može pratiti unazad do 1920-ih, doba koje karakterizira harlemsku renesansu, gdje su i jazz i blues napredovali. To je razdoblje obilježeno značajnim kulturnim pomacima i inovacijama u glazbi, književnosti i umjetnosti, stvarajući plodno tlo za pojavu novih žanrova.

Ključni elementi crnog i blagog jazza

 

Ritam

Ritam u crnom i blagom jazzu uglavnom je izveden iz bluesa, sadržavajući “one-beat” ili “swing” ritam koji je popularizirao jazz. Ovaj ritmički temelj pruža stabilan groove koji omogućuje improvizaciju i duševno izražavanje.

Instrumentacija

Koriste se standardni jazz instrumenti big banda ili malog ansambla, poput saksofona, trube i kontrabasa, dok su improvizacijski elementi svojstveni jazzu vitalni. Blues, aerodromski zvuk harmonike također je često uključen, dodajući jedinstvenu teksturu glazbi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *